Άρθρα
Home Up

 

 

Up
Ηχόμετρα / όργανα
Προϊόντα
Υπηρεσίες
Εργαστήριο Μετρήσεων
Σεμινάρια
Βιβλία
Φωτογραφίες
Συνδέσεις (Links)
Επικοινωνία
Βληματοδόχοι
Οδοστρώματα

Σ' αυτήν την σελίδα υπάρχουν σύντομες περιλήψεις άρθρων μας, που έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά τεχνικά περιοδικά από το 1992 έως σήμερα, και απευθύνονταν σε αναγνώστες με γενικές γνώσεις και όχι σε ειδικευμένους Ακουστικούς Μηχανικούς.

 

Πάντοτε δίδονται οι αρχικές κατευθύνσεις και προβληματισμοί, ώστε να κατανοηθεί το εξεταζόμενο αντικείμενο και όχι να γίνει θεωρητική ανάλυση.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

bullet

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ - ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ HOME STUDIO και όχι μόνον.

 

bullet

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΕ ΠΟΡΤΕΣ
 

bullet

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1996 ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ 
ΘΕΜΑ: ΘΟΡΥΒΟΣ & ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

bullet

ΘΟΡΥΒΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΖΕΥΓΩΝ (H/Z)
 

bullet

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ
ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 

 

bullet

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ  4/10/1995

        ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ
        ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ& ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΧΟΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
 

bullet

ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

        & ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ
 

bullet

ΘΟΡΥΒΟΙ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΩΝ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

bullet

ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ STUDIO
ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ - ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ,

        ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ
 

 

 

 

 

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ - ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
ΣΕ HOME STUDIO και όχι μόνον.


Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών, είναι πολύ εύκολο πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει ένα χαμηλού κόστους Studio επεξεργασίας σήματος, δημιουργίας μουσικής, παραγωγής μουσικών spot, μεταγλωτίσεις ταινιών video, multimedia, κλπ.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της όλης διαδικασίας είναι όταν υπάρχει η απαίτηση ηχογράφησης ζωντανού σήματος π.χ. τραγούδι ή επεξηγηματικά σχόλια, οπότε ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταφύγει σε κατάλληλο επαγγελματικό χώρο, ο οποίος είναι ηχομονωμένος από τους εξωτερικούς θορύβους και ο οποίος έχει καλή ακουστική.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή της ενοικίασης χρόνου σε επαγγελματικό studio, είναι το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει σημαντικά και να καταναλώνεται πολύτιμος χρόνος για μετακινήσεις ατόμων και εξοπλισμού, εξεύρεσης διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου του επαγγελματικού studio και προφανώς πάντα υπάρχει ενδόμυχα ο φόβος μήπως στέλνοντας τον πελάτη σε άλλο studio, αυτός αποφασίσει να συνεχίσει την συνεργασία του με το νέο studio.

Συνήθως τέτοια ημιεπαγγελματικά studio στήνονται από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο ή προέρχονται από μετεξέλιξη ενός παλαιού καθαρά ερασιτεχνικού τους χόμπι ή είναι δεύτερη απασχόληση, όχι κατ' ανάγκη βιοποριστική.

Εξυπακούεται λοιπόν ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για μόνιμη ενοικίαση ειδικού χώρου και μετατροπή του σε studio με σωστή ηχομόνωση και ακουστική είναι συνήθως άπιαστο αλλά εν' δυνάμει όνειρο. . . .

 

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΕ ΠΟΡΤΕΣ
 


Η βελτίωση της ηχομονωτικής αξίας μιας υπάρχουσας πόρτας ήταν μέχρι σήμερα πολύ δύσκολη, πολυδάπανη και με μέτρια ηχομονωτικά αποτελέσματα. Σ' αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε τρόπους βελτίωσης μίας υπάρχουσας ή νέας πόρτας.
Το πρόβλημα της κακής ηχομονωτικής αξίας μιας πόρτας είναι γνωστό και πολύ ενοχλητικό σε όλους τους ενοίκους πολυκατοικιών.

Οταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο που ευρίσκεται δίπλα στην πόρτα του διαμερίσματος του, είναι σίγουρος ότι τον ακούν σε ολόκληρο το κλιμακοστάσιο.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, όπου οι διευθυντές διαφόρων εταιριών, οργανισμών ή υπουργείων έχουν σοβαρότατο πρόβλημα με την κακή ηχομονωτική αξία, της κατά τα άλλα πολυτελούς ξύλινης πόρτας του γραφείου τους.

Οσοι ήξεραν ότι μπορούσαν να απευθυνθούν σε ειδικευμένο ακουστικό μηχανικό έλυναν το πρόβλημά τους, αλλά όλοι οι υπόλοιποι εξακολουθούσαν και εξακολουθούν να έχουν το ίδιο πρόβλημα. Με τό παρόν άρθρο πιστεύουμε ότι από σήμερα πολλοί τεχνίτες θα είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματα των πελατών τους.

 

 

 

 

 

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ       13 /12/1996
ΘΕΜΑ:  ΘΟΡΥΒΟΣ & ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΗ εισήγηση αφορά την κατανόηση του προβλήματος της ηχορύπανσης, εξετάζοντας τον τρόπο δημιουργίας και διάδοσης των θορύβων. Αναλύει το τι σημαίνει ο ασαφής όρος "θόρυβος" και πώς η συχνοτική κατανομή του και η έντασή του επηρεάζουν την υγεία των εργαζόμενων.
Προτείνει μεθοδολογίες καταστολής των θορύβων είτε επεμβαίνοντας επί του μηχανήματος που παράγει τον θόρυβο, είτε επεμβαίνοντας στην διαδρομή διάδοσης των θορύβων.
Τέλος αναφέρεται στην φυσιολογία του αυτιού ως όργανο ακοής και στα ύστατα παθητικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του από υπερβολική ηχοέκθεση.

Ακόμη και σήμερα η αντιμετώπιση και καταστολή του θορύβου θεωρείται ως πολυτέλεια η οποία αρχίζει να εξετάζεται όταν λυθούν όλα τα άλλα "σοβαρότερα" προβλήματα της βιομηχανικής - βιοτεχνικής μονάδας.
Επίσης έχει παρατηρηθεί μια τάση αντιμετώπισης των βιομηχανικών θορύβων, εκ' μέρους ορισμένων εργαζομένων, ως πεδίο ανταλλαγής πειραγμάτων ή ακόμη και περιφρόνησης προς εργαζομένους που είτε είναι ευαίσθητοι ηχητικά, είτε είναι σωστά ενημερωμένοι για τα προβλήματα υγείας που προκαλούν οι θόρυβοι υψηλής έντασης ή ειδικής φασματικής κατανομής.

Η ηχορύπανση εντός των βιομηχανικών - βιοτεχνικών μονάδων απαιτεί πολύ σοβαρή αντιμετώπιση απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διότι η απώλεια ακοής είναι ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο ή αντίδοτο.

Η μόνη προφύλαξη από την μερική ή ολική απώλεια ακοής, είναι η πρόληψη. . . . .

 

 

ΘΟΡΥΒΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΖΕΥΓΩΝ (H/Z)
 

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για ηλεκτρογεννήτριες έχει αυξηθεί αρκετά, βηθούσης και της ΔΕΗ με τις τακτικές βυθίσεις τάσεως.
Η ξαφνική άνθιση των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων σχεδόν σε κάθε γειτονιά, η ανέγερση σύγχρονων συγκροτημάτων γραφείων, η κατασκευή πολυώροφων σταθμών στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ, επιβάλουν την εφεδρεία και ανεξαρτησία έκαστου κτιρίου σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την διακοπτόμενη λειτουργία μίας γεννήτριας είναι τα εξής δύο:
Α) Ρύθμιση των Σ.Α.Ε. (Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου) της γεννήτριας.
Β) Ψυχοακουστικοί παράγοντες ενόχλησης των περιοίκων, σε συνθήκες "πλήρους συσκότισης". . . .

 

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ
ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

 

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΟΡΥΒΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΧΩΡΟ
Οπως είδαμε και στο προηγούμενο τεύχος για να διαδοθεί ο θόρυβος πρέπει να ταξιδεύσει μέσα από κάποιο υλικό είτε αυτό είναι στερεό, υγρό είτε αέριο.
Κατά την διάδοση του ηχητικού κύμματος μέσω του αέρα σε ανοιχτό χώρο, υφίσταται ηχομείωση που οφείλεται κυρίως στους κάτωθι παράγοντες :

Α) Ηχομείωση λόγω ανακλάσεων εξ'αιτίας διαφόρων σωμάτων που βρίσκονται στην διαδρομή διάδοσης.

Β) Ηχομείωση λόγω ύπαρξης ηχοπετάσματος (φράγμα) ενδιάμεσα στην διαδρομή μεταξύ εκπομπής και λήψης.

Γ) Ηχομείωση λόγω ύπαρξης του αέρα σαν μέσο μεταφοράς και της τριβής που δημιουργείται μεταξύ των μορίων του.

Δ) Ηχομείωση λόγω της διαδρομής του ηχητικού κύμματος υπεράνω εδάφους το οποίο ανάλογα της επιφανείας του (beton ή χωράφι με βλάστηση) απορροφά ελάχιστα εως πολύ την ηχητική ενέργεια.

Ε) Ηχομείωση λόγω ύπαρξης χαμηλών ποσοστών σχετικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

ΣΤ) Ηχομείωση λόγω θερμοκρασίας με την δημιουργία ή μή θερμοκρασιακής αναστροφής

Ζ) Ηχομείωση λόγω της σφαιρικής διάδοσης των ηχητικών κυμμάτων που έχει σαν αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό της ηχητικής ενέργειας με κάθε διπλασιασμό της απόστασης μεταξύ σημείου εκπομπής και λήψης. . . . .

 

 

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ  4/10/1995

ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

& ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΧΟΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
 

ΤΥΠΟΙ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ

Η ανέγερση ηχοπετασμάτων γίνεται επί σειρά ετών σε πολλές χώρες του κόσμου όλων των ηπείρων, με σκοπό την ηχητική προστασία των περιοίκων από τον κυκλοφοριακό θόρυβο, ειδικά σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων.

Η επιλογή των υλικών κατασκευής των ηχοπετασμάτων διαφέρει και εξαρτάται άμεσα από διάφορους παράγοντες, με κυριότερους το επιδιωκόμενο ηχομειωτικό αποτέλεσμα, λαμβανομένων πάντοτε υπ' όψιν διαφόρων τοπικών συνθηκών και απαιτήσεων.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, άλλοτε με ικανοποιητική και άλλοτε με περιορισμένη αποδοτικότητα, είναι το ξύλο, το αλουμίνιο, ο χάλυβας, πλαστικά ή ακριλικά φύλλα, σκυροδετημένες κατασκευές, ελαφροκονιάματα, χωμάτινα αναχώματα, φυτική περίφραξη, κατάλληλα ηχοαπορροφητικά υλικά, καθώς και συνδυασμός των ως άνω.

Εκτός του υλικού πού θα επιλεγεί για την κατασκευή του ηχοπετάσματος την σημαντικότερη ίσως ευθύνη για την σωστή απόδοση ενός ηχοπετάσματος, φέρει η μεθοδολογία κατασκευής και ανέγερσής του, καθώς και η προσεκτική μελέτη των περιβαλλοντικών και τοπογραφικών συνθηκών.

Τα ηχοπετάσματα δύνανται να καταταχθούν στις κάτωθι κύριες κατηγορίες και η επιλογή τους πρέπει να γίνεται κατόπιν ειδικής Ηχοτεχνικής μελέτης.  . . . .

 

 

ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

& ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ
 

ΓΕΝΙΚΑ
Τα προβλήματα θορύβων από τα κλιματιστικά ή εξαεριστικά δίκτυα εκ' πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό ενός εργοστασίου ή βιοτεχνίας, διότι συνήθως εκτιμάται ότι ο θόρυβος της παραγωγικής διαδικασίας θα υπερκαλύπτει τον θόρυβο του εξαεριστικού δικτύου.

Το ανθρώπινο αυτί όμως εκ' κατασκευής του είναι σε θέση να αναγνωρίσει ειδικούς θορύβους, όπως αυτοί του εξαερισμού, μέσα σε ένα ευρύτερα θορυβώδες περιβάλλον.

Σ' αυτό το άρθρο, θα γίνει αναφορά στις πηγές θορύβου των εξαεριστικών δικτύων καθώς και στην βασική μεθοδολογία αντιμετώπισής των. . . . . .

 

 

ΘΟΡΥΒΟΙ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΩΝ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


ΓΕΝΙΚΑ
Οί παράγοντες πού υπεισέρχονται από την στιγμή που σχεδιάζεται ένα οίκημα μέχρι την στιγμή πού αυτό θα κατοικηθεί και αφορούν την επιλογή και εγκατάσταση ενός λεβητοστασίου, συνοψίζονται στούς κάτωθι:
* Αρχιτεκτονική μελέτη
* Μηχανολογική μελέτη
* Εργοστάσια κατασκευής λεβήτων - καυστήρων - παρελκομένων
* Καταστήματα πωλήσεων των ώς άνω
* Εγκαταστάτες τεχνικοί
* Εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι
* Συντηρητές
* Διάφοροι "φίλοι" ή "γνωστοί" τού πελάτη και τελικώς
* Ο Πελάτης
Στήν εγκατάσταση ενός τυπικού λεβητοστασίου συνήθως δεν παρεμβαίνει ηχοτεχνικός μηχανικός παρά μόνον όταν αυτό τεθεί σέ λειτουργία και γίνουν εμφανή τά ηχητικά προβλήματα.

Εάν εμφανισθεί πρόβλημα ηχορύπανσης τότε όλα τα ως άνω εμπλεκόμενα μέρη αποποιούνται τών ευθυνών τους και συνήθως έχουν δίκιο.
Εχουν δίκιο (εξαιρούνται οι κακοπροαίρετες ενέργειες) διότι τα προβλήματα ηχορύπανσης είναι σύνθετα και αλληλοεξαρτώμενα. Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος συνδυασμός λέβητα - καυστήρα να μην ενοχλεί στην οικία Α και να ενοχλεί στην οικία Β, γιατί? Διότι αλλάζουν οι υπόλοιπες συνθήκες. . . . . .

 

 

 

ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ STUDIO
ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ - ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ,

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ
 


Το παρόν άρθρο είναι το πρώτο από μία σειρά αυτοτελών άρθρων, τα οποία θα αναλύσουν τα τυπικά προβλήματα ηχομόνωσης και ακουστικής που συναντώνται στα studio ηχογραφήσεων.
Θα εξετασθούν οι απαιτήσεις παρεμφερών χώρων, Θα διευκρινισθούν απλές αλλά ακόμη και σήμερα παρεξηγημένες έννοιες, θα γίνει αναφορά σε ηχομονωτικά,
ηχοαπορροφητικά και αντικραδασμικά υλικά και Θα εξετασθούν τα προβλήματα των περισσοτέρων μηχανολογικών θορύβων (πχ κλιματιστικά) που ταλαιπωρούν αδίκως τους συμμετέχοντες σε μία ηχογράφηση.
Φιλοδοξούμε μέσω απλών και κατανοητών επεξηγήσεων να σάς βοηθήσουμε να εντοπίσετε πιθανά ηχητικά προβλήματα που σας δυσκολεύουν την ζωή και σας αναγκάζουν να σπαταλάτε ασκόπως χρήματα. Εάν πιστεύετε ότι το πρόβλημά σας είναι γενικότερο και απασχολεί και άλλους αναγνώστες μας, μην διστάσετε να μάς το αναφέρετε ώστε να το παρουσιάσουμε σε επόμενο τεύχος μας. . . . . .

 

Top of Page
 

 

 

 

 

ΗΧΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ    www.Ηχοπαρέμβαση.gr  ή  www.noise-control.gr (με μεσαία παύλα)  tel: xx30-210-93.15.435    Fax: --

Postal address :    14  Grig. Kydonion str  -   171.23  Nea  Smyrni   -  Athens  -  Hellas

 e_mail:  zissimos@acsmi.gr    ή   zissim@otenet.gr